2018. március 17.

1457. március 14. | Hunyadi Lászlót börtönbe vetik Budán

Szerző: Tarján M. Tamás

1457. március 14-én fogták el V. László király (ur. 1453-1457) parancsára a nándorfehérvári győztes, Hunyadi János idősebbik fiát, Lászlót.

Az ország leghatalmasabb nemesi famíliájának ifjú családfője és a fiatal király köre közötti ellentét a nagy törökverő halála (1456) óta húzódott. Az uralkodó, de főleg bárói pártfogói (pl. Cillei Ulrik, Garai Miklós) aggodalommal és irigységgel tekintettek az évtizedek alatt hatalmasra nőtt Hunyadi-vagyonra, és többször is követelték egyes várak, főként a megtartott Nándorfehérvár átadását. Hunyadi László erre nem volt hajlandó, sőt, a király követelését érvényesíteni akaró, Nándorfehérvárra érkező Cillei Ulrikot egy vita során híveivel meggyilkolta.

A Hunyadi-párt és az udvar közti polgárháború egy karnyújtásnyira került, bár László megbékélést keresett és a király is megbocsátást ígért. Az idősebbik Hunyadi-fiú ezért Budára utazott, de az ott ülésező udvari tanács fő- és jószágvesztésre ítélte, öccsével, Mátyással, és támogatóival (pl. Vitéz János váradi püspök) együtt 1457. március 14-én börtönbe vetette őt. Hunyadi Lászlót két nap után kivégezték, a legenda szerint a hóhér dús haja miatt háromszor is eredménytelenül sújtott le rá – ekkor kegyelmet kellett volna kapnia – és csak negyedszer vágta le a fejét.

A Hunyadi famíliáról alkotott történeti képben László alakja képviselte a mártíromságot, alakja a romantika idején számos művészt megihletett, Erkel Ferenc operát írt róla, Madarász Viktor festményen örökítette meg siratását.