2018. április 21.

92 évesen meghalt Bordeaux német megmentője

Február 23-án elhunyt Heinz Stahlschmidt. Dortmundban született és tengerészként végigharcolta a II. világháborút. 1944 augusztusában Bordeaux-ban állomásozott. Parancsba kapta, hogy vegyen részt négyezer robbanótöltet elhelyezésében a kikötőben és a városban. Hitler el akarta pusztítani a stratégiai jelentőségű, hatalmas kikötőt a szövetségesek megérkezése előtt.

Stahlschmidt azonban 1944. augusztus 22-én felrobbantotta a lőszerraktárként működő bunkert. A hatalmas detonáció legalább ötven német halálát okozta, de becslések szerint több ezer civil életét és Bordeaux városát megmentette. A hatásos szabotázsakció után a francia ellenállás bújtatta. Stahlschmidt sikeresen rejtőzött el a németek és a kollaboráns francia hatóságok elől, amelyek hajtóvadászatot indítottak felkutatására.

A háború után Franciaországban maradt. Németországban árulónak tartották a nácik bukása után is, veteránellátmányát megvonták tőle. Bordeaux-ban telepedett le, 1947-ben francia állampolgárságot kapott. Nevét Henri Salmide-ra változtatta. Tettét hugenotta őseitől örökölt keresztény meggyőződésével és az értelmetlen rombolás megakadályozásával magyarázta.

Évtizedekig kikötői tűzoltóként vigyázta Bordeaux városát. 2000-ben a Becsületrendet is megkapta.