2018. április 21.

Az 1925-ös bundabotrány

Szerző: Kárpáti Tamás

Az 1926-os VAC-ügy első osztályú egyesületeket érintett, azonban 1945 előtt a legkiterjedtebb bundabotrány az 1924/25-ös idény végén pattant ki. A vesztegetési ügy a másodosztályú csapatok közel harmadát érintette. Az élvonalba kerülést jelentő első két helyre három csapat, az Ékszerész, a Húsos és a Terézvárosi TC is pályázott, a sorozatos bundáknak köszönhetően végül egyikük sem jutott fel az első osztályba. 1925. március elején a TTC ötmillió koronát ajánlott ellenfele, az EMTK kapusának, hogy "lelazsálja" a mérkőzést, majd a Terézváros-Ékszerész-rangadó előtt jelezte a bíró, hogy az Ékszerész meg akarta vesztegetni. Újabb két hét elteltével az Ékszerész-Főv. T. Kör-mérkőzés előtt az FTK irányítóit és játékosait fizették le a hazaiak. Az MLSZ hét vezetőt büntetett meg, közülük négyet örökre eltiltottak. Ám a szövetség hiába igyekezett erélyes kézzel rendet vágni a bundázások dzsungelében, az utolsó fordulóban különösen pikáns eset történt. A Húsos-Kőbányai TE-mérkőzésre kilátogatók gólzáporos mérkőzésnek lehettek szemtanúi: a Húsos 12:0-s győzelmének köszönhetően jobb gólarányával megelőzte a Terézvárost, vagyis az Ékszerész társaságában feljutott az első osztályba. Az eredménynél is feltűnőbb volt, hogy a mérkőzés előtt a bíró öt kőbányai futballistát rendőri segítséggel távolított el a pályáról, helyüket ifjúsági játékosok foglalták el. Az első magyarázat szerint erre a példátlan lépésre a kőbányaiak vezetője kérte meg a bírót, mivel a futballisták gyanúsan játszottak korábbi, Terézváros elleni mérkőzésükön, s a sportszerűség azt diktálja, hogy most se szerepelhessenek. A KTE egyik "kitiltott" játékosa viszont a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy az egyesületben egy klikk uralkodik, élén Strasser Jenő "futballvezérrel", aki a mérkőzés előtt közölte az öt játékossal, hogy a Húsos ellen nem játszhatnak, viszont a mérkőzés után kapnak félmillió koronát, öt kiló zsírt és két kiló húst.

Később kiderült, hogy a kőbányaiakat több klub is lefizette. A Terézvárosi TC elleni mérkőzésen ugyanis azért játszott gyanúsan néhány kőbányai labdarúgó, mert a TTC megvesztegette őket. Viszont a Húsos meg azért fizetett a kőbányai intézőnek, hogy győzzék le a Terézvárost. Magyarán: a meccset duplán megbundázták, a kőbányai játékosokat a Terézváros, a kőbányai intézőt a Húsos fizette le. A Húsos-KTE-mérkőzésen ismét a kőbányai intézőt, Strasser Jenőt vesztegette meg a Húsos, aki ezért akarta eltávolíttatni öt játékosát. Rendőri beavatkozásra valószínűleg azért került sor, mert újra duplán meg lett bundázva a meccs, és a játékosok mindenképpen játszani akartak.

A szövevényes bundaügy végén a Kőbányát kizárták a szövetségből, a TTC, az Ékszerész és a Húsos bajnoki pontjait megsemmisítették, továbbá megtiltották, hogy az FTK és az Ékszerész egy évig játékost igazoljon. Emellett súlyos büntetéseket szabtak ki a bundázásban részt vevő vezetőkre és labdarúgókra. Zimmermann Jenőt, a KTE játékosát örökre eltiltották, mivel hagyta, hogy a TTC megvesztegesse; a TTC elleni mérkőzést lelazsálta, egyik játékostársát a mérkőzés előtt leitatta, illetve három csapattársát megvesztegette. Strasser Jenőt, a KTE intézőjét az MLSZ-ben viselt tisztségeitől örökre eltiltották, mivel a KTE-TTC-mérkőzés előtt játékosainak jelentős összegű koronát ajánlott fel, ha győznek, a KTE-Húsos-mérkőzés előtt pedig ha kikapnak, illetve a Húsos ellen rendkívül gyenge csapatot állított ki. Négy KTE-vezetőt a tisztségviseléstől két évre eltiltottak, mert tudtak a vesztegetésekről, de nem léptek közbe.

Weisz Fülöpöt, a TTC futballigazgatóját két évre tiltották el, mert a TTC klubhelyiségében KTE-játékosokkal tárgyalt, Módlí Ferencet, a Húsos elnökét két évre tiltották el, mert a vesztegetésekről tudott, de nem lépett közbe. Az Ékszerész három vezetőjét, Vágó József ügyvezető elnököt, Pataki Vilmos díszelnököt és Schön Ármin tiszteletbeli elnököt örökre eltiltották a tisztségviseléstől, mivel az MLSZ egyes elnökségi tagjait meg akarták vesztegetni.

A drákói szigorúságú ítéletek ellenére 1925 novemberében az MLSZ Fegyelmi Bizottsága már egy újabb bundaügyet tárgyalt…