2018. március 19.

BÉCS / Szovjet katonák emlékműve

Bécs belvárosában a Schwarzenberg téren található az elesett szovjet katonák emlékműve. A Ring sarkán emelt emlékmű központi elhelyezése is jelképes, mert nem messze állt a szövetségesek bécsi központjától, emlékeztetve a nyugati hatalmak képviselőit, hogy ki is foglalta el valójában Bécset.

Az emlékmű ötlete már azelőtt megszületett, hogy Bécs szovjet kézre került volna. A hadsereg pályázatán Szergej Jakovlev ceruzarajza lett a győztes pályamű. Az építkezést rohamtempóban Mihail Avakovics Scheinfeld vezette. Három hónapjuk volt a mű elkésztésére.

A félköríves márvány oszlopsor közepén egy obeliszken helyezték el a 12 méter magas bronzszobrot. A szobor egy rohamsisakos, mellén gépfegyvert, övén gránátokat viselő jobb kezében zászlót, bal kezében szovjet címert tartó katonát ábrázol. Az emlékmű munkálatainál a szovjetek helyieket és hadifoglyokat is dolgoztattak.

Ez volt a háború utáni Bécs első új építménye, a gyors munka és az avatási ünnepség fontossága miatt az alkotóknak a ceremónia előtt személyesen kellett elpróbálnia az átadást. Az emlékmű jelentőségét mutatja, hogy Szergej Mihalkov, a szovjet himnusz 2009 augusztusában elhunyt szövegírója írta a megemlékező sorokat a szobor alá. Az épület talapzata alá több szovjet kiskatonát temettek és az emlékmű elé egy szovjet harckocsit is kiállítottak. A tér nevét is megváltoztatták, Sztálin tér lett. A megnyitón a nyugatiak képviselői mellett – a szovjetek határozott meghívásának megfelelően – az osztrák második köztársaság összes előljárója megjelent.

Nem csoda, hogy az 1955-ös osztrák államszerződésbe a szovjetek beleíratták az emlékmű örökös sérthetetlenségét kivonulásuk utáni időszakra is. Igaz, az eltemetett katonák maradványait egy temetőbe átszállították, a tank pedig a bécsi Arsenal-ba került.

A csípős nyelvű bécsiek az ismeretlen fosztogató szobrának nevezték a helyet, de sokan csak borsóemlékműnek csúfolták, emlékezve arra, hogy 1945 tavaszán az éhező bécsi népnek Sztálin ezer tonna borsót küldött.

Kb. 17 ezer szovjet katona esett el a háború utolsó heteiben a Bécsért folyt küzdelmekben. Az ő emlékük előtt tiszteleg ez az emlékmű, amelyet többször próbáltak felrobbantani vagy lerombolni, de a Szovjetunió összeomlása óta viszonylagos kompromisszum alapján háborítatlanul áll Bécs központjában. A városban vizitáló orosz közjogi méltóságok soha nem felejtik el megkoszorúzni, Putyin elnök 2001-ben emlékezett itt.