2018. április 20.

GUERSNEY / Náci erődítmény angol földön

A Csatorna-szigeteket, e Normandiától néhány kilométerre található, brit fennhatóság alatt álló területet 1940. június végén foglalták el a németek. Ez a több szigetből álló, ezeréves földrajzi és kulturális egység lett végül a nácik által megszállt legnagyobb brit szigetcsoport. Guersney és Jersey, a két legnagyobb sziget mellett a többi kisebb földterület is német megszállás alatt maradt 1945 tavaszáig.

2005-ben a legsűrűbben lakott Guersney sziget lakói elhatározták, hogy megmentik az enyészetnek indult második világháborús emlékeket. A szigeten már 1966 óta üzemel a Megszállás Múzeum, de a helyiek az 1941-ben Hitler parancsára építeni kezdett Atlanti Fal tereptárgyait is meg akarták őrizni. Az erődök, bunkerek, hatalmas ütegek állásai, a parti megfigyelőtornyok igazi hadtörténeti kuriózumok. Az MP 4 nevet viselő betontorony az Atlanti Fal leghíresebb épülete. Hitler, aki – hibásan – különleges jelentőséget tulajdonított az általa birtokolt brit földdarabnak, hatalmas munkálatokat végeztetett a kicsiny szigeteken, hogy „bevehetetlen erőddé” építse át azokat.

A sziget legkönnyebben a nyugat-normandiai és a dél-angliai kikötőkből komppal közelíthető meg. Londonból rendszeresek a repülőjáratok is.