2018. február 19.

Gyógyíthatatlan bestia

Szerző: Petneki Áron

A nő a középkorban is "a vágy titokzatos tárgya" volt, a tudósok, szerzetesek, prédikátorok mégis sok mindennek elmondták a nőket, hiszen még a bűnbeesés és Éva anyánknak köszönhető. Annyi negatívum azonban még egy dörgedelmes prédikációba sem fért bele, mint abba a lapszéli jegyzetbe, amit egy jámbor barát írt - éppenséggel szakkönyvet olvasgatva. Svájcban, a schaffhauseni könyvtárban, az Eisenbibliothekban őrzik a középkor egyik nagy tudósának, Albertus Magnusnak (utóbb az alkimisták egyik patrónusának) az ásványokról írt traktátusát egy illusztrált 13. század végi másolatban. Nem tudni, mi járhatott annak a szerzetesnek a fejében, aki a 25. lap szegélyére egy női aktot rajzolt, majd ezt írta alája:

"Quid est mulier? Hominis confusio, insanabilis bestia, continua sollicitudo, indeficiens pugna, damnum cothidianum, domus tempestatis, solacii impedimentum."

Magyarul:

"Micsoda az asszony? A férfi megzavarója, gyógyíthatatlan bestia, örökös nyugtalanság, vég nélküli küzdelem, mindennapi átok, a vihar lakóhelye, az enyhülés akadálya."

A jámbor barát bizonyára nehezen tudta magát lebeszélni a nőkről...