2018. április 20.

HERMESKEIL / Európa legnagyobb magánalapítású repülőgép-múzeuma

Németország nyugati szegletében, Trier mellett található Európa legnagyobb magánalapítású repülőmúzeuma. Leo Junior, a gyűjtemény alapítója 1970-ben vásárolta meg az első repülőgépet. 1973-ban nyitotta meg kapuit a múzeum Hermeskeilben. Ma már több mint 100 repülőgépet, helikoptert és több mint 60 repülőgépmotort tekinthetnek meg a repülés szerelmesei. Az intézmény tulajdonos-igazgatója napjainkban az alapító fia, Peter Junior, aki folyamatosan bővíti a gyűjteményt.

A látogatók igazi különlegességeket csodálhatnak meg. Több tucat személyszállító repülőgép található itt, nemcsak az európai, hanem a szovjet és az amerikai repülőgépipar egykori gyöngyszemei is. Szintén több második világháborús és hidegháborús harci gépet is láthatunk.

Történelmi szempontból kiemelkedik az a Lockheed Super Constellation típusú gép, amivel Konrad Adenauer nyugatnémet kancellár Moszkvába utazott 1955-ben, hogy elérje a Szovjetunióban raboskodó utolsó 10 ezer német hadifogoly szabadon bocsátását.

A múzeum kávézója egy Concorde, ami azonban csak fából készült mása a 2003-ban a forgalomból kivont szuperszonikus utasszállítónak.