2018. március 17.

Könyvbemutató

2015. július 7. 17.00 óra

Deborah S. Cornelius:
Kutyaszorítóban.
Magyarország és a II. világháború

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16.

A Magyar Nemzeti Múzeumban 2015. július 7-én, 17 órakor mutatják be Deborah S. Cornelius Kutyaszorítóban. Magyarország és a II. világháború címmel megjelent új könyvét. A Fordham University Press által 2011-ben New Yorkban Hungary in World War II. Caught in the Cauldron címmel kiadott kötet magyar fordítása a Rubicon-könyvek sorozatban látott napvilágot. A könyvet 160 egykorú fotó és 4 térkép illusztrálja.

Az amerikai történész a Yale Egyetemen az 1956-os magyar forradalomról írta diplomamunkáját. 1984-től foglalkozik intenzíven Magyarország történetével, s ebből a célból 1987-től kutat rendszeresen Magyarországon. 2001-től kezdte gyűjteni ehhez a könyvéhez az anyagokat.

A szerző a második világháborút állította vizsgálódásai középpontjába, de hosszú távú folyamatokban gondolkodik, s gondolatmenetét az első világháború végétől indítja és az újabb világégés következményeivel, a kommunista fordulathoz vezető út felvázolásával zárja. Makrotörténeti áttekintését rendre személyes interjúkból merített mikrotörténeti epizódokkal szakítja meg, érzékeltetve a nagypolitikai folyamatokban a kisember egyéni nézőpontját.

Deborah S. Cornelius rendkívül olvasmányos stílusban, a szélesebb publikum számára is érthető formában mutatja be azt a csapdahelyzetet, amelyben a trianoni Magyarország folytatta kiútkeresését. A világháború alatt pedig a harapófogóba szorult ország már csak a rossz vagy még rosszabb közül választhatott.

A kötet tartalmáról, a két háború közti és a világháború alatti magyar politikáról Pók Attila, az MTA BTK történettudományi Intézet igazgatója és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója beszélgetnek a könyv megjelenése alkalmából Magyarországra érkezett szerzővel, Deborah S. Cornelius-szal. A beszélgetést Rácz Árpád, a Rubicon Történelmi Magazin főszerkesztője vezeti.

A rendezvényre minden érdklődőt szeretettel várunk.
A kötet a helyszínen 30 százalékos kedvezménnyel vásárolható meg!