2018. április 20.

LONDON / Hetven éve alapították a brit Élelmezésügyi Minisztériumot

A londoni Imperial War Museum kiállítással emlékezik arra, hogy hetven éve alakult meg az Élelmezésügyi Minisztérium.

Már a II. világháború kezdetén megjelent a jegyrendszer a szigetországban. Az első áru, amit csak jegy ellenében lehetett venni, a benzin volt. Anglia a német tengeralattjárók támadásai, beszállítói elvesztése és a fegyverszállítások következtében leterhelt szállító kapacitások miatt importárui közel nyolcvan százalékát nélkülözni volt kénytelen. 1939. szeptember 29-én, az ún. regisztráció napján minden háztulajdonos nyilatkozott az ott élők számáról. A regisztráltak ezentúl az államilag meghatározott termékek körében csak árujeggyel vásárolhattak. Igaz, vidéken a szezonális alapélelmiszerek többnyire kupon nélkül is beszerezhetőek voltak.

A beosztás, a takarékosság, a konyhai leleményesség különböző propagandaakciókban is megjelent. Az "Áss a győzelemért!" vagy a "Bérelj termőföldet!" és hasonló hazafias kampányok miatt megduplázódott a megművelt vetemények száma a szigeteken. A BBC minden reggel takarékos recepteket ismertető 5 perces műsorral jelentkezett, Konyhafront címmel.

A jegyrendszer Angliában jócskán túlélte a világháborút. Utolsóként a sonka és hústermékek kereskedelmi korlátozását oldották fel 1954-ben.

A Múzeum eredeti receptek, ételek bemutatásával, korabeli tárgyak és egy teljesen korhű konyha installációjával várja a látogatókat mindennap - ünnepek kivételével / 2011. január 3-ig az egykori hírneves Bethlem Royal Hospital - közismertebb nevén Bedlam - csodálatos épületében.