2018. április 21.

Megtalálták III. Amenhotep gigantikus gránitszobrát

Luxorban találtak rá a III. Amenhotep fáraó fejét ábrázoló nagy méretű vörösgránit-szoborra. A lelet jelentőségét jól mutatja, hogy személyesen az egyiptomi kulturális miniszter tájékoztatta a közvéleményt a sikerről.

A két és fél méter magas, finoman csiszolt szobor tökéletes állapotban bukkant elő, amit Hourig Sourouzian, a feltárást vezető régészprofesszor is kiemelt. Az uralkodót Felső-Egyiptom koronájával ábrázolták. A Nílus nyugati partján, az ókori Théba területén végzett ásatások tíz éve tartanak III. Amenhotep egykori, azóta lebontott temetési temploma körzetében. Ezalatt 84 vörösgránit-szobortöredék bukkant elő, valószínűleg annak a szobornak a darabjai, amelynek a fejét most megtalálták. A régészek a szobortöredékek és a jó állapotban megmaradt fej összeillesztését tervezik.

II. Amenhotep a XVIII. dinasztia egyik legjelentősebb uralkodója volt a Kr. e. XIV. század első felében. A trónon fia, a később eretneknek kikiáltott IV. Amenhotep (Ehnaton) követte, aki Aton, a nap jelképezte isten monoteista hitét és széles körű reformokat próbált bevezetni a birodalomban - sikertelenül.