2018. április 20.

MIMOYECQUES / Ismét látogatható lesz Hitler óriáságyujának bunkere

A La Manche csatornától kb. öt kilométerre, a Mimoyecques falucska feletti domb gyomrában áprilisban nyitja meg kapuit a V-3, a náci szuperágyú egykori bázisa.

Ez a franciaországi terület alig 160 km-re fekszik Londontól. Hitler egyik "csodafegyverét" telepítette ide 1943-ban. A hidraulikus rendszerű, nagy nyomással működő, 140 méter hosszú csövű szuperágyú stratégiai célja a brit főváros bombázása lett volna. Hitler napi több száz lövedéket szeretett volna Londonra kilőni innen 1944 őszétől. Az angol és amerikai légi felderítés jelentései alapján 1943. szeptemberében érte az első légicsapás a sziklába vájt kilövőállást, fegyvergyárat és raktárt.

Ez a megtorló fegyver azonban nem került bevetésre, mert 1944. június 6-án a szövetségesek több óriásbomba pontos ledobásával működésképtelenné tették az ágyú majdnem kész prototípusát, és súlyosan megrongálták a bunker több részét. A bunkerrendszer elleni egyik légicsapásban esett el a későbbi amerikai elnök, J. F. Kennedy Joseph nevű bátyja 1944-ben, akinek emlékét a bunkerben emléktábla őrzi. A bázist végül kanadai egységek foglalták el 1944 szeptemberében. A német hadsereg az ágyú kisebb méretű változatait Luxemburg bombázásakor vetette be 1944-45 fordulóján.

A Nord-Pas-de-Calais régió Történelem és Emlékezet Központja által fenntartott háborús emlékhely áprilistól novemberig mindennap várja az érdeklődőket, a hétfői napok kivételével.