2018. április 20.

MOSZKVA, SZEVASZTOPOL / Franz Roubaud panorámaképei

Az odesszai születésű művész, Franz Roubaud a müncheni akadémián tanulta a festészetet. Hatalmas méretű, történelmi témájú képei tették híressé a cári birodalom utolsó évtizedeiben. Ezeket a monumentális alkotásokat udvari megrendelésre készítette. Két panorámaképe ma is megtekinthető.

1905-ben festette a Szevasztopol védelme című képét. Az eredeti mű megsemmisült a II. világháborúban, de az 1950-es években készített másolata ma is megtekinthető. Ez a 115 méter széles és 14 méter magas alkotás kifejezetten a kép bemutatását szolgáló kör alakú, klasszikus, birodalmi stílusú múzeumban látható Szevasztopolban. A festmény 1855. június 18-a eseményeit, az ostrom egyik legvéresebb napját ábrázolja és a csata ötvenedik évfordulójára készült.

Roubaud leghíresebb munkája Moszkvában tekinthető meg. A Borogyinói csata nevet viselő panorámakép az 1812-es francia-orosz ütközetnek állít emléket. A 115 méter széles és 15 méter magas olajvászon kép 1912-ben készült, a csata centenáriumára. 1962 óta az egykori Fili falucska helyén, Moszkva egyik külvárosában, egy üvegből és vasbetonból emelt, szocreál stílusú, kör alakú múzeumban tekinthető meg. A források szerint Mihail Kutuzov marsall ezen a helyen, egy apró kunyhóban tartott haditanácsot a csata után, és döntött Moszkva feladásáról.

A sorsfordító orosz ütközetek festője, Roubaud 1913-ban Münchenbe költözött, és ott hunyt el 1928-ban.