2018. április 20.

PÁRIZS / Megtekinthető az egyik utolsó guillotine

A Musée d'Orsay ad helyet a Bűn és bűnhődés című kiállításnak. A tárlat az elmúlt kétszáz év francia bűncselekményeit és az azokért járó büntetéseket mutatja be. A kiállítás főkurátora Robert Badinter ügyvéd, politikus. A hatvanas, hetvenes években brutális gyilkosságok vádlottjait védte és a halálbüntetés eltörlését szorgalmazta. Badinter a nyolcvanas években a szocialista kormány igazságügy-minisztere volt. 1981-ben az ő javaslatára törölték el a halálbüntetést Franciaországban François Mitterrand elnökségének első évében.

A tárlat egyedi, csak festészeti képanyaga olyan festők műveit vonultatja fel, mint Goya, Géricault, Munch, Degas, Picasso vagy Magritte. A képzőművészeti alkotások mellett zeneművek, irodalmi emlékek és Rodin szobrai idézik fel a büntetőjog és a büntetés-végrehajtás fejlődésének történetét. A kiállítás a legsúlyosabb büntetés, a halálbüntetés művészeti ábrázolására fokuszál. A tárlat igazi különlegessége az 1872-ben tervezett egyik utolsó megmaradt guillotine bemutatása. A kivégzőeszközt 1791 óta használták Franciaországban, az igazi katonai kivégzéséket sortűzzel hajtották végre. Az utolsó guillotine-nal kivégzett gyilkos egy tunéziai bevándorló, Hamida Djandoubi volt 1977 szeptemberében. Djandoubi egykori barátnőjét kínozta és ölte meg.

A kiállítás 2010. június 27-ig látogatható. A múzeum kurátorai külön felhívták a figyelmet, hogy egyes alkotások sokkoló hatásúak lehetnek, főleg a kiskorú látogatók számára.