2018. március 23.

Pullman, akiből fogalom lett

George Mortimer Pullman 1831-ben született New York államban. Apja is feltaláló volt. Már kamaszkorában kimaradt az iskolából. Apja halála után ő vezette a család vállalkozásait, ezért sokat utazott vonaton. Nagyon kényelmetlennek találta a vonatokat. Barátjával, Benjamin C. Fielddel egy kisebb vonattársaság megrendelésére két darab minden luxus igényt kielégítő, fekvőhelyekkel ellátott, hálófülkés vonatkocsit terveztek 1857-ben.

A polgárháború éveiben rámosolygott a szerencse: Colorado államban aranyásóként gazdagodott meg. 1863-ban megalapította vagonok gyártására szakosodott cégét. Az általa tervezett személyszállító kocsik hamar népszerűek lettek. Luxusberendezések, hatalmas fotelek, légkondicionálás, finom díszítések fokozták a kényelmet. Házassága és barátságai révén a kor legnagyobb vas- és szénmágnásaival volt jó kapcsolatban. Az Union Pacific vasúttársaságnak is ő szállította a vagonokat. Cége 700 kocsit gyártott 1876-ban. Milliók utaztak vonatain, neve fogalommá vált.

Karrierje csúcsán állt. Az 1880-as években Chicago mellett várost alapított odatelepített gyára munkásainak. A város neve Pullman lett. A templommal, iskolával, közösségi helyekkel együtt felépített egykori mintaváros ma Chicago része.

Az 1893-as gazdasági válság Pullman cégét is megrendítette. Üzemeiben komoly megszorításokat vezetett be annak érdekében, hogy a részvényeseknek megfelelő osztalékot tudjon fizetni. A béreket harmadával csökkentette, erre a munkások kemény sztrájkkal válaszoltak, ami országos üggyé vált. 1894. május és július között folyamatosak voltak a munkabeszüntetések, vadsztrájkok az egész vasúti iparágban. A kormányzat katonai erővel reagált. Két hónap alatt az összecsapásokban legalább egy tucat munkás halt meg és több mint ötvenen megsebesültek.

Pullman az események után közutálatnak örvendett. 1897-es haláláig elvonultan élt. Temetése az éj leple alatt történt meg. Acélkoporsóját többtonnás cementszarkofág vette körül, hogy elejét vegyék a bosszúálló sírrablásoknak.

A cég az 1970-es években szüntette be a Pullman kocsik gyártását. Az alapító neve pedig számos nyelvben a személyszállító luxusvagon szinonimájává vált.