2018. április 21.

Rendhagyó katonai parádé Moszkvában

Oroszországban minden év május 9-én katonai parádéval ünneplik a nagy honvédő háborúban aratott győzelmet. Az idei, 65-ik évfordulón rendezett ünnepség két szempontból is rendhagyó lesz.

Az ünnepség szervezését felügyelő kormánybizottság határozottan figyelmeztette a moszkvai önkormányzatot mint az ünnepség szervezőjét, hogy nem kívánatosak Sztálin arcképei a felvonulás díszletei között. A kétezer tabló közül tíz darab ábrázolta volna a diktátort, aki ma is rendkívül népszerű az idős veteránok között. Tiltásra a szovjet időkben sem volt példa. Jurij Luzskov moszkvai polgármester szerint abszurd a történelem ilyen értelmezése, mert Sztálin jelentős szerepet játszót a náci Németország felett aratott győzelemben. Felháborítónak nevezte azt, hogy ha egy veterán Sztálin képével akar vonulni, még az is előfordulhat, hogy megtiltják részvételét az eseményen.  Jogvédő szervezetek viszont a sztálini terror számtalan áldozata és hozzátartozóik nevében üdvözölték a nyilatkozatott.

A parádé másik újdonsága az lesz, hogy a szervezők egykori szövetségeseiket is meghívták a felvonulásra. Így idén először amerikai, francia és brit katonai egységek is lesznek a több ezer felvonuló katona között. A briteket az 1. Walesi Gárda díszegysége és a Királyi Légierő katonazenekara képviseli Moszkvában.