2018. április 21.

Sir Towse kiállása a vakok mellett

Sir Beachcroft Towse kapitányt a legrangosabb brit kitüntetéssel, a Viktória-kereszttel tüntették ki a II. búr háború alatt tanúsított magatartásért. A megtiszteltetést két harctéri hőstettével érdemelte ki.

1899 decemberében majd kétszáz méteren keresztül cipelte súlyosan sebesült bajtársát kereszttűzben, majd lőfegyverével az erősítés megérkeztéig kitartott. A bajtárs másnap belehalt sérüléseibe. Négy hónappal később a Thaba-hegynél huszonkét katonájával 150 fős búr túlerőbe botlott. Megadás helyett megfutamította a búr gerillák csapatát. A közelharcban mindkét szeme világát elveszítette.

Viktória királynő könnyeivel küszködve tüntette ki a hőst. Sir Towse hamarosan új célt talált életének: a vakok és gyengénlátók megsegítésének szentelte hátralevő éveit.

Az ő kezdeményezése volt az a felhívás is, amelyet Winston Churchill karolt fel 1929-ben. Karácsonyi rádiófelhívásban kérte a briteket, hogy vegyenek részt a Brit rádiót a vakok alapítványának! elnevezésű akcióban. Sir Towse 1940-ben saját házát ajánlotta fel a háborúban megvakultak gyógykezelésére. Hatásos fellépésének és karizmájának köszönhetően a vakok számára felajánlott összegek néhány évtized alatt megsokszorozódtak.

1948-ban hunyt el a legendás kapitány. Szinte az összes lehetséges kitüntetést megkapta, egykori egysége még életében kis ezüstszobrot készíttetett hősiessége emlékére.