2018. április 20.

VARSÓ / Megnyitja kapuit a felújított Chopin-múzeum

Nem túlzás azt állítani, hogy nemcsak Lengyelországban, de az egész világon ünneplik a komolyzene egyik legnagyobb zsenijének, Frédéric (Fryderyk) Chopin születésének 200. évfordulóját. Varsóban az emlékév egyik csúcspontja a felújított Chopin-múzeum megnyitója volt a zeneszerző születésnapján, március 1-jén. Az öt éve bezárt és belső tereiben teljesen újjáépített múzeum megnyitóján Lech Kaczynski köztársasági elnök is megjelent.

A múzeumnak helyet adó épület, az Osztrogski-kastély, amely a 17. század végén épült Janusz Osztrogski herceg számára, majd 150 éve a lengyel zenei élet egyik központja. A 19. század közepétől itt talált otthonra a Zeneintézet, majd a varsói Konzervatórium. Az épület 1944-ben, a varsói felkelés idején a harcokban teljesen elpusztult. 1949 és 1953 között újjáépítették. 1953-tól a Chopin Társaság székhelye.

A múzeum további két épülettel rendelkezik. Az egyik a zeneszerző szülőháza a közép-lengyelországi Zelazowa Wolában, a másik a varsói Krasinki palotában található Chopin-szalon, ahol a Chopin család egykori lakása tekinthető meg.

A zeneszerző személyes tárgyait, kéziratait és egyéb érdekességeket tartalmazó modern múzeum több ezer négyzetméter kiállítási területtel április 6-tól várja az érdeklődőket.

Chopin 1849-ben Párizsban hunyt el, sírja a Pére-Lachaise temetőben található. Szívét 1850-ben Varsóba szállították és a Szent Kereszt-templom egyik oszlopába falazták.